Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Proces tot Zaligverklaring


Benedictus XVI gedenkt "Lachende Paus"


Hilversum (Van onze redactie) 29 september 2005 -

“Onvergetelijk voor ons allen”. Zo noemde Benedictus gisteren de 'lachende paus' Johannes Paulus I, bij gelegenheid van diens 27e sterfdag.

 

Audiëntie

De paus richtte zich gisteren aan het einde van de algemene audiëntie in het Italiaans tot de “gelovigen uit het bisdom Belluno-Feltre die, samen met hun bisschop, monseigneur Giuseppe Andrich", naar Rome zijn gekomen om “de Dienaar van God, Johannes Paulus I met dank en gebed te herdenken”.

 

Leven

Johannes Paulus I werd op 17 oktober 1912 geboren als Albino Luciani in het bisdom Belluno-Feltre. In 1935 werd hij priester gewijd en zijn bisschopswijding ontving hij in 1958. Elf jaar later benoemde paus Paulus VI hem tot patriarch van Venetië en in 1973 werd hij kardinaal gecreëerd. Nadat hij op 26 augustus 1978 tot paus was verkozen stierf hij onverwacht, 33 dagen later.

 

Zaligverklaring

Op 23 november 2003 is de diocesane fase van de zaak voor de zaligverklaring van Johannes Paulus I geopend in de kathedraal van Belluno. In 2004 vertelde kardinaal Joseph Ratzinger tijdens een bezoek aan de provincie Belluno dat hij “iedere dag bad voor deze zaligverklaring”. “Paus Luciani is een voorbeeld voor ons allen”, zei de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer destijds.

 

Nederigheid

De postulator bij de zaligverklaring van Johannes Paulus I, monseigneur Giorgio Lise, verklaarde tegenover de website Korazym: “Uit de getuigenissen die ik ontvang komen nederigheid, hoop en een volledig vertrouwen op God naar voren als karakteristieken van zijn spiritualiteit.” Monsignor Lise is tevens directeur van het paus Luciani Centrum (www.papaluciani.it).

 

 

 

bron: http://www.katholieknederland.nl