Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Proces tot Zaligverklaring5 januari 2007

 

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Op 3 januari werd in de Congregatie van de zaak van de heiligverklaringen officieel het proces geopend over de documenten aangaande het heldhaftig leven en de deugden van de Dienaar Gods, Paus Johannes-Paulus I (Albino Luciano, Canale d’Agordo (º1912 – Vaticaanstad +1978).

 

Op 10 november werd in de kathedraal van Belluno het diocesaan onderzoek plechtig besloten. De opening van het omvangrijk pakket van documenten gebeurde in aanwezigheid van de kanselier van deze Congregatie, Giuseppe Cipriano, van don Giacomo Pappalardo, officier van de Congregatie, en van de postulator, don Enrico dal Covolo. Volgens de procedure werd het pakket onmiddellijk overgemaakt aan de Prefect van deze Congregatie, kardinaal José Antonio Saraiva Martins. Aldus treedt men binnen in de “Romeinse fase” van de behandeling, die nogmaals het heldhaftig leven en de deugden van de Dienaar Gods zal onderzoeken.

 

Deze zogenaamde “Positio” wordt voorbereid door een medewerker van de postulator. Normaal duurt dit onderzoek een tiental jaren nadat de bevoegde autoriteiten er hun zegen over gegeven hebben. Dan wordt de nieuwe benaming “Eerbiedwaardige” gegeven. Indien ondertussen een wonderbare genezing door zijn voorspraak gemeld en onderzocht wordt, kan deze tijd fel ingekort worden. Dit wordt dan een mirakel genoemd, wat vereist wordt voor de zaligverklaring.