Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Proces tot Zaligverklaring


Kardinaal Ratzinger bidt voor Zaligverklaring van paus Johannes-Paulus I


Vrijdag 22 oktober 2004

 

BRUSSEL (KerkNet/Zenit) - Kardinaal Joseph Ratzinger, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, heeft paus Johannes Paulus I een voorbeeld genoemd voor iedereen en gebeden voor zijn zaligverklaring. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in Belluno, dag op dag een jaar nadat het proces voor zaligverklaring van Albino Luciani werd opgestart. Albino Luciani was voor hij tot paus Johannes Paulus I gekozen werd, patriarch van Venetië. Hij stond slechts 33 dagen aan het hoofd van de Katholieke Kerk.

 

Kardinaal Ratzinger maakte van zijn bezoek aan Belluno gebruik om er zijn nieuwe boek ‘Faith, Truth, Tolerance. Christianity and the Religions of the World’ voor te stellen. Dat boek werd afgelopen zaterdag in het "centro papa Luciani" voorgesteld. Bij die gelegenheid zei kardinaal Ratzinger dat hij elke dag bidt voor de zaligverklaring van paus Johannes Paulus I: “Hij is een voorbeeld voor ons allen.” De kardinaal vertelde vooral diep onder de indruk te blijven van de goedheid en nederigheid van de Italiaanse paus Luciani: “Zijn goede hart heeft een diepe indruk op mij nagelaten.” Hij noemde hem ook een man met een groot geloof: “Zijn boek 'Illustrissimi' toont hoeveel hij heeft nagedacht.” Volgens kardinaal Ratzinger legde hij zich toe op het eenvoudige, zonder zelf eenvoudig te zijn.

 

Albino Luciani werd op 17 oktober 1912 geboren in Canale d'Agordo. Op 26 augustus 1978 werd hij tot paus verkozen. Slechts enkele weken later overleed hij totaal onverwacht.