Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Proces tot Zaligverklaring


Proces Zaligverklaring ‘lachende paus’ vordert gestaag

Vrijdag 18 augustus 2006

 

HILVERSUM (KatholiekNederland) – Het zaligverklaringproces van Albino Luciani, beter bekend als paus Joannes Paulus I, vordert gestaag. Volgens vice-postulator Giorgio Lise wordt de diocesane fase van het kerkrechtelijke proces naar verwachting in november afgesloten. Lise zei gisteren in Luciani’s geboorteplaats Canale d’Agordo dat er inmiddels in 190 sessies 170 getuigen zijn gehoord. Alleen in Rome en in het bisdom Vittorio Veneto waar Luciani van 1958 tot 1969 bisschop was, moeten volgens de vice-postulator nog enkele getuigen hun verklaring afleggen. Een postulator is een persoon die een zalig- of heiligverklaring aanhangig maakt en bepleit.

 

Wonder

Het voor een zaligverklaring vereiste wonder op voorspraak van de beoogde zalige is mogelijk al geschied. Een man uit de Zuid-Italiaanse streek Puglia zou op medisch onverklaarbare wijze genezen zijn van een tumor, op voorspraak van Joannes Paulus I.

 

Albino Luciani werd op 26 augustus 1978 na een kort conclaaf gekozen als opvolger van paus Paulus VI. Hij stierf precies 33 dagen later op 65-jarige leeftijd. Luciani, bijgenaamd de ‘lachende paus’, werd in 1912 geboren in het bisdom Belluno- Feltre. Het diocesane proces voor zijn zaligverklaring startte in november 2003 in het Noord-Italiaanse Belluno. Een proces ter zaligverklaring start altijd in het geboortediocees van de kandidaat-zalige.