Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Proces tot Zaligverklaring


Congregatie onderzoekt wonder zaligverklaring ’Lachende Paus’ - september 2005


VICEPOSTULATOR HOOPT

OP GELIJKTIJDIGE ZALIGVERKLARING

JOHANNES PAULUS I EN JOHANNES PAULUS II

 

(Bron: Kath.net)

 

 

VATICAAN (RKnieuws.net) – Paus Johannes Paulus I, wiens pontificaat slechts 33 dagen duurde, zou binnenkort gerekend kunnen worden tot de kring van zaligen. Sinds 2003 loopt het proces voor zaligverklaring van “Papa Luciani”, die op 28 september 1978 plotseling stierf, op diocesaan niveau. Er is inmiddels een wonder op voorspraak van deze paus geschied, dat noodzakelijk is voor een zaligverklaring.

 

“Wij hebben de getuigenis over een mogelijk wonder, dat wij op dit moment onderzoeken en binnenkort willen voorleggen aan de Vaticaanse Congregatie voor Zalig- en Heiligverklaringen,” zei Mgr. Giorgio Lise, de vicepostulator van het zaligverklaringproces in het katholieke Internet portal “Korazym.”

 

De erkenning van een wonder na de dood van een kandidaat op wiens voorspraak het wonder is geschied, is de laatste stap voor een zaligverklaring. Details over de vooruitgang van het proces gaf de vicepostulator niet bekend. “De zaak boekt beslist vooruitgang,” zei hij. Hij kon echter niets zeggen over de termijn waarop het onderzoek zal worden afgesloten.

 

Op de vraag of de speculaties rond de plotselinge dood van Johannes Paulus I de start van het zaligverklaringproces heeft vertraagd, zei Mgr. Lise: “Ik kan met zekerheid zeggen dat dit geen reden is geweest voor een vertraagde start van het zaligverklaringproces. Wij konden klip en klaar vaststellen dat de tijd daarvoor nog niet rijp was.”

 

Natuurlijke dood Johannes Paulus I

 

Het is wellicht beter dat het zo lang heeft geduurd, “want in deze 27 jaar kon men zien dat de liefde en verering voor Papa Luciani niet stammen uit plotselinge emotie die veroorzaakt is door het plotselinge en onverwachte overlijden, omdat de verering in die tijd niet is afgenomen.” Lise is er bovendien “zeker van dat de paus een natuurlijke dood gestorven is, waarschijnlijk veroorzaakt door een embolie.”

 

Of de keuze van Benedictus XVI het zaligverklaringproces versnelt, betwijfelt de vicepostulator. De duur hang in grote mate af van de “Voorzienigheid”, zei hij. Is het mogelijk dat paus Johannes Paulus I en paus Johannes Paulus II tijdens een zelfde plechtigheid worden zalig verklaard? “Dat is mijn wens,” aldus Giorgio Lise.