Sitemap | Zoeken | Contact |
Albino Luciani > Teksten en toespraken






Angelus-toespraak op 3 september 1978



DE PAUS

Daarginds in Venetië heb ik horen zeggen: Iedere goede dief heeft zijn devotie. De Paus heeft meerdere devo­ties o.a. tot de Heilige Gregorius de Grote, wiens feest wij vandaag vieren. In Belluno heet het seminarie 'het Gregoriaanse' ter ere van de Heilige Gregorius de Grote. Ik ben daar zeven jaar geweest als leerling en twintig jaar als leraar. Het toeval wil dat vandaag, op 3 september, hij tot Paus werd gekozen en dat ik offi­ciëel mijn dienst voor de gehele Kerk begin.

 

Paus Gregorius was een Romein en hij is de hoogste magistraat van de stad geworden. Later heeft hij alles aan de armen gegeven, is monnik en secretaris van de Paus geworden. Toen de Paus dood was hebben ze hem gekozen, maar hij wilde niet. De keizer heeft er zich mee bemoeid en ook het volk.

 

Tenslotte heeft hij het aangenomen en schreef aan zijn vriend Leander, bisschop van Sevilla: 'Ik heb meer zin om te huilen dan om te praten'. En aan de zuster van de keizer schreef hij: 'De keizer heeft gewild dat een aap een leeuw werd'.

 

U ziet dat het ook in die tijd moeilijk was om Paus te zijn. Hij was erg goed voor de armen, hij heeft Engeland gekerstend. Hij schreef vooral prachtige boeken, één ervan is 'de Pastorale Regel'; hij leert de bisschop­pen hun ambt, maar - in het laatste deel - schrijft hij deze woorden: 'Ik heb de goede herder beschreven, maar ben er geen; ik heb gewezen naar de stranden der volmaaktheid, waar men naar toe moet, maar persoon­lijk bevind ik mij nog op de hoge golven van mijn gebreken, van mijn fouten; en dus: alstublieft - zo zegt hij - opdat ik geen schipbreuk zal leiden, gooi een red­dingsplank met uw gebeden naar mij uit'.

 

Ik zeg hetzelfde, maar niet alleen de Paus heeft gebed nodig, maar ook heel de wereld. Een Spaans schrijver heeft gezegd: 'Het gaat slecht met de wereld, want er wordt meer gevochten dan gebeden'.

Laten wij ons best doen, opdat er meer gebeden mogen zijn en minder gevechten.